Vad är paintball?

Från sidan hittar du information om vad paintball är och varifrån den har fått sin början.
Mera information om paintball hittar du på webbsidan, www.paintball.se eller www.paintball.fi

1.    Presentation

Paintball är för dig som är intresserad av action, spänning och adrenalin. Det är en medryckande sportgren där ålder och kön inte är ett hinder. Enkelt sagt är spelets idé att själv akta sig för att bli träffad och att försöka märka motpartens spelare med att skjuta färgmärcke på dem. Spelare som fått träff är ut ur spelet, men kan spela igen i följande omgång. Ofta används i spelen också ett annat mål, t.ex. en flagga, och samtidigt skall spelarna märka andra motpartens spelare. Spelarna försöker ta motpartens flagga från deras bas och samtidigt skydda den egna flaggan. Endast fantasin är gränsen för att hitta på nya spelformer!

Paintball skilljer sig från andra grenar i.o.m. att kontakten med motspelaren görs genom att skjuta. Motspelarens spaning och känslan av fara då motspelaren också skjuter tillbaka väcker människans fantasi, överlevnadsinstinkter och ger en adrenalinkick i kroppen. Den utomstående världen glöms bort och spelaren fokuserar sig bara på att föra sig själv och teamet i seger. Detta är mer levande än datorspel.

För att njuta av och att klara sig i spelet behöver man inte vara en topp idrottare, utan varje spelare kan framhäva saker där man själv är bra på. Någon lär sig snabbt att sikta rätt, en annan rör sig snabbt eller omärkt på spelplanen. En tredje spelare planerar speltaktiken för teamet och den fjärde kan redan ge råd åt de andra spelarna på fältet/arenan.

Paintball kan spelas i olika miljöer som i skogar och stadsarenor m.m. ändast fantasin (och jordägarens tillstånd) är gränsen. Spelet är troligtvis inte tråkigt i någon miljö, allt från byggda egna stora bygnader till stora stadsplaner med lite långsammare speltempo är möiligt.
Paintball ger också möjlighet till att spela med lag i SM-ligan, Div. 1 och i enskilda turneringar. Tävlingspaintball avviker sig ganska mycket från paintball som hobby som är mer avspänt och lekfullt, men likheter finns också.

Paintball passar bra för en komppisgrupp som veckoslutsaktivitet, ihopatt med sommarstugsresa, som programpunkt i svensexa eller t.o.m. i företagens evenemang för att höja gruppandan.

Källa: paintball.fi

2.    Varifrån har paintball fått sin början?

Paintball är en av de nyaste sportgränarna, första spelet spelades år 1981. I jämförelse med andra grenar plaseras paintball i barnskor med t.ex. snowboarding då de jämförs med fotboll eller ishockey vars historia kan följas med till olika århundraden.

Spelets idé fick sin början en vårig kväll antingen år 1976 eller 1977 i Florida på Jupiter-ön. Det är exceptionellt att uppfinnarna av paintball kan namnges, det kan man inte säga av många andra grenar. Då var Charles Gaines, Hayes Noel och Bob Gurnsey på plats och av deras diskussion fick gränen sin början. Då pratade man förstås inte om paintball eller Survival Game utan ämnet var hur man kunde förena/kombinera t.ex. den adrenalinkicken och skarpade instinkternas förorsakade spänning och känslan av fara man känner i farlig omgivning vid jakt av stora eller annan farosituation, där man kunde känna det på nytt och på nytt.

I början grälades om att Gurneys åsikt om att i landsbyggen vuxen människa hade bättre chans att överleva t.ex. ett bakhåll än en människa som vuxit upp i staden. Det är att försvara förmågan att överleva, var man vuxit upp trodde inte Noel på alls. Han tyckte att de överlevnads kunskaper och förmågorna är samma var du har vuxit upp i skogstrackten eller Wall Street börsen. Debatten klarades aldrig upp men den dog inte heller bort, den forsattes med årena i olika platser, i sökan av ett alternativ att reda upp saken.

Lösningen hittades: ”Nel-sport 007 color marking gun” Alltså ett vapen som skjuter färgbollar, som såldes till att markera olika objekt med färg, vapnet användes till att markera trän som skulle fällas i svår teräng och underlätta vilt och boskaps räkning. Med kom senare markering av människor för att reda upp vem kunde överleva bäst.

FÖRSTA SPELET

När verktyget äntligen hittades börja uppfinnarna ordna det första spelet, som ordnades äntligen i juni 1981 i New Hampshire. I första tävlingen deltog 12 personer, alla mot alla var idén då hade man inte ännu tänkt på lagsport. Spelet skulle vinna den som först sökt tre flaggor från fyra olika platser på spelplanen och fört dem till någondera av baserna som fanns på båda sidorna av spelplanen.
Ingen hade då ännu tänkt hur spelet skulle börja, så tid att spela hade man rejält 24 timmar. Alla spelare startade från olika ställen längs med spelplanen så att de inte såg varandra.

Föregående kväll ordnades en sorts vadslagning tillfälle, var man kunde slå vad om vem som skulle vinna, fast man hade ingen aning om hur spelet skulle framgå. Då trodde man att jägare eller vietnamveteranerna troligtvis skulle vinna.

Vad viste någon? En veteran sa efter tävlingen att, ” det har ingen likhet med vietnam” vinnaren var en jägare, men ingen hade sätt honom under tävlingen och han hade inte skjutit en ända boll, kanske här fanns svaret till frågan vem var i bättre position på landet eller istade uppvuxen person.
Andra sagor föddes också, en stadsläkare bestämde under spelet att inte söka flaggor utan han blev och spana på andra spelare, han lyckades eliminera fem medspelare före spelet tog slut, som är ganska många av tolv spelare, tillägsnamnet Dr. death for till rätt person.

Under första spelet såg man den första som gav upp, När en spelare med nerver av stål använde sitt huvud och lyckades, fast gasen tagit slut, vilseleda en spelare till att ge upp och markera honom sedan med att söndra en boll på hans kläder. Olika improvisions sätt sågs m.m att använda en kotte som granat i desperat situation.

Alla som detlog skrev upp sin plan och gav det i ett kuvert bort före spelet, efterhand kom de till den slutsatsen att ingen hade följt sin plan alls. Samma stämmer i nuförtida skogs spel.

UTRUSTNING

I första spelet användes Nel-spot-Pistol som påminner om nuförtida paintballmarkörer bara om pipan och handtaget, alltså dom hade inte ens pumphandtag att underlätta laddningen, utan laddningen gjordes med en tapp som man drog i ramens sida. Det tog av en snabb spelare 2-3 sekunder, så när första pumpen uppfandes att befästa i vapnet ökades eldhastigheten bemärkligt. En annan viktig utrustning alltså paintbollen har fått en beaktansvärd förändring, till början med var de inte vattenlösbara för att när man märkte träd skulle färgen hållas i dåligt väder, så i början togs färgen bort med terpentiin. I början efter spelens byktvätt var en god orsak att inte bli träffad.

Till väldigt populär markör bildades splatmaster som ändå inte var det första paintballvapnet, men var det första tillverkade spelvapen som skjöt färgbollar. Det började produceras, så att sportgrenen var billigare att börja, var man lyckades med billigare plastpolymer gjord ram.

Skydsutrustningen/skydsglasögonen var till att början med inte allt för bra, utan man använde vad man kunde hitta i affärer.  Av motocross-utrustning bekant JT Racing började då tillverka för paintball skydsglasögon, varefter man har sätt många skydsglasögon tillverkade företag.

VAD HÄNDE SEN?

Efter första spelet var inte sportens framgång väldigt fartrikt. Efter en tid spelades andraspelet som spelades med lag, där sågs den första kvinnliga spelaren. Efter det här var det problem i sportens marknadframföring, för ingen ville satsa stora summor i en sport som ingen just vet någonting om. Det hä ordnades genast upp när man kom på att hyra utrustning, varefter sportens framgång var rejäl. I USA grundades i några år ungefär fyrahundra planer med hjälp av det spred sig sporten med godfart.

När sporten växte grundade Bob Gurnsey National Survival Games som började ordna internationella mästerskap och uthyring på botten av franchaising, då var turnerna mycket annorlunda än idag ens läge.
Vanligen var lagets storlek femton spelare och speltiden var som längst två timmar, sedan har speltiden kommit rejält neråt. Beroende på speltiderna spelades under en dag bara några matcher och de var väldigt långsamma på tempot motsvarande till nuförtiden.


National Survivor Games föll senare till lagliga saker medan sporten har spridit sig väldigt fort under senaste tjugofemåren. Med senaste beräkningar spelar i USA 10miljoner spelare årligen och på tävling sidan har man sätt redan de första profesionella lagen spela. Inte viste Gaines, Noel och Gurnsey vad de startade i tidena.

Källa: paintball.fi

 

Powered by Smart Kotisivutyökalu